אני אוהבת את טו בשבט!! זה חג שלא מקבל את הכבוד הראוי לו בעיני. אילולא הקורונה שעכשיו משתוללת הייתי לוקחת את נועם וטסה ליערות ירושלים, לטעת עצים בניסיון לשקם את השריפות הנוראיות שאירעו שם בקיץ.
ט"ו בשבט, נקרא גם "חג האילנות", הוא חג מן המשנה ושם מכונה "ראש השנה לאילן". מטרת החג היא לציין התחלה והתחדשות. על פי חז"ל, ה – 15 בשבט הוא היום הקובע את סיומה של השנה ואת תחילתה של שנה חדשה עבור הפירות. כלומר, פירות שהתחילו להבשיל לפני ט"ו בשבט, נחשבים לפירות של השנה שעברה, ופירות שהתחילו להבשיל אחרי ט"ו בשבט נחשבים לפירות של השנה החדשה. למה זה משנה אם הפירות הן של שנה שעברה או שנה חדשה? המידע הזה נחוץ לקיום "מצוות התלויות בארץ".
כאמור החג בכלל מהמשנה אבל הוא קיבל תחיה מחודשת יחד עם הציונות ומדינת ישראל שהייתה בחיתולים. עם תחילת העליות לארץ ישראל וחידוש ההתיישבות ההנהגה רצתה לחדש את הטבע ולחבר את המתיישבים לאדמה ולארץ, והחליטה על ט"ו בשבט כחג המתאים ביותר לקיים בו נטיעות.
בשנת 1908, הכריזה הסתדרות המורים (מצחיק שהארגון הזה היה קיים לפני קום המדינה) בארץ ישראל על ט"ו בשבט כחג הנטיעות. הרעיון קיבל אישור מראשי התנועה הציונית ועד היום מתקיים מנהג הנטיעות.
אז הבנו שט"ו בשבט, שעיקרו הם גידולי הקרקע בארץ ישראל, נתפס כחג מקומי. אז למה מציינים בחו"ל יום שמאפיין מצוות שתלויות בארץ ישראל? ולמה אנחנו אוכלים פירות יבשים?
על מנת לתת ביטוי לקשר שבין העם היהודי שהיה מפוזר בגולה לאדמת ארץ ישראל, נוצרו מנהגים שונים הקשורים לפירות ארץ ישראל ולשבעת המינים. אכילת פירות יבשים הינה שריד למנהג יהודי התפוצות לאכול מפירות ארץ ישראל – ובעבר, על מנת שהפירות ישרדו את כל הדרך מישראל לארצות הגולה השונות, נהגו לשלוח פירות יבשים. משעשע (או ההפך בעצם) לחשוב שרוב הפירות היבשים היום בישראל הם בכלל לא תוצרת הארץ.
גם היום, מי שלא חי בארץ אוכל פירות יבשים, ממש כמו יהודי התפוצות בימים עברו כדי לשמור על קשר סימבולי עם המולדת. אז כפטריוטית מוחלטת שאיכשהו מצאה את עצמה בארה"ב, החלטתי להקפיד ולציין את החג.
כשסבתא הייתה בחיים, כל הבני דודים היו באים אליה, אוכלים פירות יבשים, נוסעים לראות את פריחת השקדיות, ובין היתר אמא שלי הייתה (ועודנה) עושה עוגיות מנדלבוריט. זה מתכון קל, אפשר לעשות במיקסר או באמצעות קערה וכף.
5 Comments
יוחאי
31 ינואר, 2018 at 6:11 pmתודה שחידשת לי, לא ממש ידעתי את על הדברים האלו על החג!
בנתיים חושב איך ל"טבען" את המתכון המגרה הזה
atNelly's
31 ינואר, 2018 at 6:17 pmאיזה כיף 🙂
אני חושבת שאתה יכול לשים 2 כפות טחינה במקום כל ביצה, זה מה שאני עושה כשאני עושה קציצות טיבעוניות,
או מחית תפוחי עץ- אבל את זה מעולם לא ניסיתי רק קראתי על זה
יוחאי
31 ינואר, 2018 at 6:50 pmנראה לי במקרה הזה רסק תפוחים, אני ניסיתי כבר בעוגות וזה תחליף טוב
תודה:)
שירלי
1 פברואר, 2018 at 11:00 amאיזה עוגיות מגרות, ממש עוררת לי את התאבון! אחלה מתכון וממש אהבתי את התמונות. את סופר מוכשרת 🙂
atNelly's
1 פברואר, 2018 at 5:45 pmתודה רבה 😊😊